facebook
logo Grupy ALAB

Promocja - FoodProfil Skrining

Dowiedz się, które produkty wyeliminować ze swojej diety !

 

 

 

Test FoodProfil Skrining wykonuje się w celu:

  • wyznaczenia dominującego typu reakcji - IgG, czy IgG4 i dalszej diagnostyki testami FoodProfil z większą ilością produktów
  • można wykonać jako test przesiewowy u osób bez objawów w celu wcześniejszego wykrycia nadwrażliwości pokarmowej.

Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów - zwłaszcza jeżeli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:

  • Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
  • Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
  • Bóle stawów
  • Problemy skórne - wysypka, trądzik
  • Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja
  •   Inne objawy - trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu      II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca, itp.)

Nietolerancja pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa) jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
W przypadku nietolerancji pokarmowej
reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, dlatego nie są zazwyczaj łączone z pokarmami i diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

W skład panelu FoodProfil IgG/IgG4 Skrining wchodzą:

  • Grupa produktów mlecznych i jajko - kazeina, mleko, drożdże, jajko
  • Grupa produktów zbożowych i orzechy - pszenica, żyto, orzech laskowy, migdał
  • Grupa produktów owocowych - jabłko, banan, kiwi, ananas
  • Grupa produktów warzywnych - pomidor, papryka, czosnek, gorczyca

Każda z grup produktów badania jest w dwóch klasach - IgG i IgG4.