FoodProfil - diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej

Czy zdarzyło Ci się, że po jedzeniu odczuwasz dyskomfort, wzdęcia lub inne dolegliwości? Być może dokuczają Ci inne objawy, które nie ustępują pomimo zdrowego trybu życia, stosowanej diety lub przyjmowanych środków farmakologicznych? Przyczyną może być nadwrażliwość pokarmowa na spożywane pokarmy, która jest reakcją wywołującą  miejscowy lub ogólnoustrojowy, przewlekły stan zapalny  organizmu. Testy FoodProfil, dostępne w ofercie Laboratoriów Medycznych Bruss, umożliwiają weryfikację reakcji organizmu na różne składniki pokarmowe.


Nadwrażliwość pokarmowa jest współcześnie bardzo powszechna. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Często mylona jest z alergią pokarmową, która występuje jedynie u 2% społeczeństwa, a jej objawy występują zazwyczaj natychmiast.  Symptomy nietolerancji pokarmowej pojawiają się natomiast kilka godzin a nawet kilka dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą się utrzymywać do kilku tygodni.


Często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele dolegliwości, z jakimi zmagamy  się na co dzień, może być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej.

Wśród nich są takie jak:

objawy ze strony przewodu pokarmowego: nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunka, kolka, bóle brzucha, zespół jelita wrażliwego, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit

objawy ze strony układu oddechowego: przewlekły nieżyt nosa, astma, przewlekłe zapalenie zatok

objawy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski

objawy ze strony układu ruchu: bóle mięśni, bóle stawów

objawy ze strony układu nerwowego: migrena, bóle głowy innego typu, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, stany lękowe, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność

inne: trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, ADHD (zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi), choroby autoimmunologiczne. (RZS, łuszczyca, łuszczycowe zapalenie stawów, choroba Hashimoto)

 

To jedynie początek tej listy. Powszechnie publikowane raporty z badań medycznych wskazują nawet na 75 problemów zdrowotnych, które mogą być ściśle związane z nadwrażliwością pokarmową. Często objawy nie są kojarzone ze spożytymi pokarmami, ponieważ przebieg reakcji jest zwykle opóźniony i przy dostarczeniu niewielkiej ilości antygenu pokarmowego bywa subtelny.
Ponadto przyczyną może być zarówno jeden składnik jak i kilka, składających się na spożywany posiłek.

 

Występowanie chociażby jednej z wymienionych dolegliwości powinno być impulsem do przeprowadzenia diagnostyki z zakresu nadwrażliwości pokarmowej. Identyfikację szkodliwych produktów, w celu ich  wyeliminowania z diety, umożliwia test FoodProfil.


Oferujemy Państwu dostępne wyłącznie w sieci laboratoriów ALAB kompleksowe testy FoodProfil weryfikujące reakcję na różne panele składników pokarmowych. Testy FoodProfil badają reakcje m.in. na: produkty mleczne, jaja, zboża glutenowe i bezglutenowe, warzywa, strączkowe, owoce, ryby, skorupiaki, mięsa, orzechy, frakcje białkowe (kazeina, laktoglobulina) i inne alergeny pokarmowe charakterystyczne dla produktów spożywczych (m.in. białka drożdży).

 

W ofercie dostępne są 3 rodzaje testów:

FoodProfil 45

FoodProfil 88

FoodProfil 280

 

FoodProfil 88 , FoodProfil 280

Po raz pierwszy w Polsce diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej  obejmuje specjalistyczne badanie podstawowe określające tzw. indeks dla reakcji IgG i IgG4, a następnie badanie rozszerzone we właściwej podklasie IgG/IgG4.

 

 

Oferta badanych produktów w panelach FoodProfil:

 

 

FoodProfil 45 IgG(1-4)

 

Produkty mleczne (9): Kazeina, Beta-laktoglobulina, Mleko krowie, Mleko kozie, Mleko owcze, Jogurt, Ser Cheddar, Ser Roquefort, Ser Szwajcarski. Jaja (2): Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego. Zboża glutenowe (3): Gluten, Pszenica, Jęczmień. Zboża bezglutenowe (3): Kukurydza, Ryż, Gryka. Warzywa (4): Pomidor, Marchew, Cebula, Czosnek. Grzyby (1): Grzyby. Strączkowe (2): Soja, Orzech Ziemny. Owoce (7): Jabłko, Truskawka, Pomarańcza, Banan, Kiwi, Ananas, Awokado. Ryby (2): Dorsz, Łosoś. Skorupiaki i mięczaki (1): Krewetka. Mięsa (2): Kurczak, Wołowina. Orzechy i Nasiona (4): Orzech laskowy, Migdał, Orzech włoski, Sezam. Zioła i przyprawy (2): Musztarda, Wanilia. Kawa, herbaty i napary (1): Herbata. Pozostałe (2): Drożdże piekarskie, Kakao.

 

 

FoodProfil 88 IgG lub IgG4

 

Produkty mleczne (6): Kazeina, Mleko krowie, Gouda, Camembert, Mleko kozie, Mleko owcze. Jaja (1): Całe jajo kurze. Zboża glutenowe (4): Pszenica zwyczajna, Pszenica orkisz, Żyto, Owies. Zboża bezglutenowe (4): Kukurydza, Ryż, Proso, Gryka. Warzywa (17): Kalafior, Brokuły, Brukselka, Marchew, Seler, Ziemniak, Papryka, Pomidor, Ogórek, Cukinia, Kalarepa, Rzodkiewka, Szparagi, Cebula, Szczypior, Czosnek, Fasolka szparagowa. Grzyby (1): Pieczarka. Sałaty (2): Sałata głowiasta, Szpinak. Strączkowe (5): Groch, Fasola biała, Soczewica, Soja, Orzech ziemny. Owoce (16): Jabłko, Gruszka, Truskawka, Malina, Cytryna, Pomarańcza, Grapefruit, Winogrona, Śliwka, Wiśnia, Brzoskwinia, Morela, Mango, Banan, Kiwi, Ananas. Ryby (6): Pstrąg, Dorsz, Łosoś, Śledź, Makrela, Tuńczyk. Skorupiaki i mięczaki (1): Krab. Mięsa (5): Kurczak, Indyk, Jagnięcina, Wołowina, Wieprzowina. Orzechy i nasiona (5): Orzech laskowy, Orzech włoski, Kokos, Migdał, Nerkowiec. Zioła i przyprawy (12): Anyż, Bazylia, Pieprz czarny, Koperek, Kminek, Liść laurowy, Natka pietruszki, Tymianek, Gorczyca, Gałka muszkatołowa, Wanilia, Cynamon. Kawa, herbaty i napary (2): Herbata Rumiankowa, Herbata miętowa. Pozostałe (1): Drożdże piekarskie.

 

 

FoodProfil 280 IgG lub IgG4

 

Produkty mleczne (21): Kazeina, Laktoalbumina, Laktoglobulina, Mleko krowie, Jogurt, Śmietana, Twarożek, Serek biały, Serwatka, Mozarella, Gouda, Edamski, Ementaler, Parmezan, Camembert, Ser tylżycki, Mleko kozie, Ser kozi, Mleko owcze, Ser owczy, Mleko kobyle. Jaja (5): Owomukoid, Owoalbumina, Całe jajo kurze, Białko kurze, Żółtko kurze. Zboża glutenowe (8): Pszenica zwyczajna, Pszenica orkisz, Pszenica orkisz zielony, Pszenica kamut, Pszenica płaskurka, Żyto, Jęczmień, Owies. Zboża bezglutenowe (6): Kukurydza, Ryż, Proso, Gryka, Amarantus, Quinoa. Warzywa (39): Kalafior, Kalafior zielony, Brokuły, Brukselka, Kapusta biała, Kapusta jarmuż, Kapusta czerwona, Kapusta włoska, Kapusta pekińska, Marchew, Seler, Salsefia, Pasternak, Ziemniak, Batat, Papryka, Papryczka ostra zielona, Papryczka ostra czerwona, Pomidor, Bakłażan, Ogórek, Cukinia, Kalarepa, Dynia, Rzodkiewka, Rzodkiew, Brukiew, Burak czerwony, Botwina, Szparagi, Cebula, Szalotka, Por, Chrzan, Oliwka zielona i czarna, Karczoch, Pędy bambusa, Koper włoski, Fasolka szparagowa. Grzyby (4): Pieczarka, Boczniak, Prawdziwek, Kurka. Sałaty (5): Sałata głowiasta, Szpinak, Cykoria, Endywia, Roszponka. Strączkowe (7): Groch, Fasola biała, Fasola kidney, Ciecierzyca, Soczewica, Soja, Orzech ziemny. Owoce (42): Jabłko, Gruszka, Truskawka, Malina, Porzeczka czerwona, Porzeczka czarna, Jagoda, Jeżyna, Borówka, Cytryna, Pomarańcza, Mandarynka, Grejpfrut, Limonka, Winogrona, Rodzynki, Agrest, Śliwka, Mirabelka, Wiśnia, Brzoskwinia, Morela, Nektarynka, Mango, Kwita (pigwa), Banan, Kiwi, Ananas, Daktyl, Figa, Granat, Melon miodowy, Arbuz, Rabarbar, Rokitnik, Kaki, Gujawa, Karambole, Liczi, Marakuja, Papaja, Awokado. Ryby (19): Pstrąg, Dorsz, Łosoś, Śledź, Sardynka, Sardela, Makrela, Tuńczyk, Sandacz, Halibut, Flądra, Sola, Węgorz, Wątłusz srebrzysty, Karp, Okoń, Szczupak, Kałamarnica, Kawior. Skorupiaki i mięczaki (8): Krab, Ostryga, Krewetka, Homar, Rak, Langusta, Małże, Ślimaki. Mięsa (11): Kurczak, Kaczka, Gęś, Indyk, Jagnięcina, Wołowina, Wieprzowina, Dzik, Sarnina, Królik, Konina. Orzechy i nasiona (17): Orzech laskowy, Orzech włoski, Orzech makadamia, Orzech brazylijski, Orzeszki piniowe, Kokos, Migdał, Nerkowiec, Pistacja, Pekan, Kasztan, Mak, Siemię lniane, Sezam, Słonecznik, Konopie, Lucerna. Zioła i przyprawy (38): Anyż, Bazylia, Pieprz, Papryka, Pieprz kajeński, Koperek, Kminek, Liść laurowy, Natka pietruszki, Tymianek, Ziele angielskie, Cząber, Chili, Curry, Estragon, Kurkuma, Imbir, Gorczyca, Trybula, Kolendra, Rzeżucha, Lubczyk, Majeranek, Oregano, Rozmaryn, Szafran, Szałwia, Szczypior, Czosnek zwyczajny, Czosnek niedźwiedzi, Gałka muszkatołowa, Wanilia, Cynamon, Kardamon, Goździk, Owoce jałowca, Melisa cytrynowa, Kapary. Kawa, herbata i napary (12): Kawa, Herbata czarna, Herbata zielona, Herbata z dzikiej róży, Yerba mate, Pokrzywa, Rooibos, Mięta, Rumianek, Kwiat lipy, Werbena cytrynowa, Hibiskus. Miody i słodycze (7): Miód rzepakowy, akacjowy i z koniczyny; Syrop klonowy, Lukrecja, Czekolada pełnomleczna, Czekolada biała, Czekolada gorzka, Syrop z buraka cukrowego. Zagęstniki (7): Agar-Agar, Karagen, Guma guar, Żelatyna, Pektyna, Karob, Tragant. Pozostałe (8): Drożdże piekarskie, Drożdże piwne, Chmiel, Słód, Kakao, Czerwone i białe wino, Algi, Aloes.

 

1