FoodProfil - diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej
Badanie FoodProfil wykonuje się w celu rozpoznania niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na produkty żywnościowe. FoodProfil to jedyny test w Polsce, wykonywany metodą dwuetapową z wynikiem ilościowym.
Badania FoodProfil dostępne w ofercie Alab Laboratoria – rekomendujemy wykonać dwuetapowo:
- FoodProfil Skrinning – wynik badania wskazuje, czy wystąpiła reakcja z udziałem przeciwciał IgG i który typ reakcji jest dominujący - IgG całkowity czy IgG4. Na podstawie wyniku testu badania FoodProfil Skrining nie dokonuje się pełnego rozpoznania, jak również nie wdraża się żadnego postępowania leczniczego czy dietetycznego.
Jeśli wynik testu FoodProfil Skrining jest dodatni (wystąpiła istotna klinicznie reakcja IgG-zależna) w kolejnym kroku należy wykonać badanie rozszerzone FoodProfil - wybierając liczbę produktów (22, 44, 88 lub 268), jak również klasę przeciwciał (IgG lub IgG4), która była dominująca w przeprowadzonym badaniu. - Panel FoodProfil 22, 44, 88 lub 268* w klasie IgG lub IgG4 – badanie rozszerzone,na podstawie którego możemy dokonać właściwej diagnostyki i wdrożyć odpowiednią terapię. Należy wybrać liczbę badanych produktów, jak również klasę przeciwciał:
* badania FoodProfil 22 i 44 IgG/IgG4 rekomendowane są dla dzieci, natomiast badania FoodProfil 88, 268 IgG/IgG4 – osobom dorosłym.
Po otrzymaniu wyniku badania FoodProfil Skrinig w celu uzyskania rekomendacji dalszego postępowania proszę napisać wiadomość na: foodprofil@alab.com.pl.
Wykonanie testu FoodProfil 88 oraz 268 IgG lub IgG4 upoważnia do BEZPŁATNEJ konsultacji dietetycznej.