profil atopowy
Profil atopowy to zbiór najczęściej występujących alergenów odpowiedzialnych za rozwój chorób atopowych takich jak: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry oraz astma, zapalenie spojówek, zapalenie oskrzeli, nieżyt nosa, gardła, uszu, czy zatok. Pomocny jest w przypadku podejrzenia zarówno alergii pokarmowej jak i alergii wziewnej.
- Panel alergenów atopowych metodą Polycheck
20 alergenów: Mleko, Kazeina, α- laktoalbumina, β- laktoglobulina, (BSA) surowicza albumina wołowa, Białko i żółtko jaja kurzego, Ryż, Soja, Banan, Wieprzowina, Wołowina, Kurczak, Mąka- mix, Drożdże, Roztocza kurzu- mix, Pleśnie- mix, Drzewa późne, Drzewa wczesne 6 traw- mix, IgE całkowite.
30 alergenów: Mleko, α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, Kazeina, Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Dorsz, Orzech ziemny, Kakao, Soja, Jabłko, Marchew, Pomidor, Mąka – mix, Kurczak, Cytrusy – mix, Ryż , 6 traw - mix, Żyto, naskórek psa, Naskórek kota, Cladosporum herbarum, Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus.